In 2004, Dacia revenea pe piata auto cu un nou model. Numele sau era Logan, iar multa lume s-a aratat sceptica in privinta acestuia, insa modelul de la Mioveni s-a bucurat de un succes enorm si a reusit sa dea peste nas celor neincrezatori in fortele sale.
A urmat mai apoi un facelift discret, ce-i drept, in care Dacia a modificat, pe ici pe colo, cateva elemente de pe Logan. Insa marea schimbare a venit anul trecut, cand Dacia a prezentat la Paris noua generatie a lui Logan. Aceasta soseste cu un look mult intinerit, cu propulsoare noi, dar cu aceleasi raport calitate/pret de neegalat.
Am avut si noi ocazia sa mergem cu noul Logan. Concesionarul General Autocom Buzau ne-a pus la dispozitie versiunea Laureate echipata cu motorul de 0.9 litri TCe si 90 de cai putere. Noul Logan m-a impresionat placut la prima vedere. Elementele noi de design, dar si interiorul revizuit m-a facut sa-mi dau seama ca Dacia s-a maturizat mult.
Motor
Asa cum va spuneam mai sus, noul Logan m-a intampinat cu unitatea supraalimentata pe benzina de 0.9 litri TCe capabila sa produca 90 de cai putere si 135 Nm. Resursele motorului oferit de Dacia pot fi simtite relativ devreme, insa te vei bucura de cei 90 de cai doar atunci cand acul turometrului va indica 5.250 rpm. Cuplul motor maxim se lasa si el putin asteptat, intrucat cei 135 Nm sunt disponibili la 2.500 rpm.
Una peste alta, noul 0.9 litri TCe reprezinta un salt urias pentru Dacia. Motorul se potriveste perfect cu modelul de la Mioveni si pot spune cu mana pe inima ca inlocuieste cu brio unitatea de 1.6 litri disponibila pe vechea generatie. Comportamentul motorului este unul dinamic, iar cutia de viteze se misca bine. Vei avea nevoie de ceva timp sa te obisnuiesti cu ea, insa nu trebuie sa-ti faci probleme ca vei ajunge sa "cauti" treptele.
Consum
La capitolul consum, motorul cu trei cilindri de pe noul Logan promite valori bune. Daca ne uitam putin in fisa tehnica vedem un consum mediu mixt de 5.3 litri la 100 de kilometri. In cazul nostru, totul s-a desfasurat cu mai multa brutalitate si pe repede inainte, motiv pentru care consumul de carburant a trecut cu putin de 7 l/100 km, insa valoarea nu este una relevanta pentru utilizarea zilnica.
Asa cum afirmam si mai sus, Dacia s-a maturizat si vedem acest lucru prin prezenta unui buton ECO. Daca ar fi sa ne luam dupa producator, acesta promite un consum de carburant mai mic cu 10 procente, doar prin modificarea unor parametrii. Tot pentru reducerea consumului, Dacia ofera acum un indicator pentru schimbarea treptei de viteza.
Performante
Noua unitatea de 0.9 litri TCe promite reprize excelente si nu sprinturi ultra rapide. Astfel, multumita cuplului motor disponibil la turatii mai joase comparativ cu vechiul 1.6 MPI, vei simti ca ai sub capota o unitate fasneata, gata sa reactioneze perfect atunci cand calci pedala de acceleratie ceva mai tare.
Sprintul 0 - 100 km/h are loc in 11.1 secunde, un timp decent pentru secolul in care traim. Viteza maxima, desi este irelevanta pentru drumurile proaspat acoperite cu gropi, este de 169 km/h, cu 11 km/h mai putin decat promitea motorul 1.6 16V din trecut.
Tinuta de drum
Noul Dacia Logan a fost croit pe platforma primei generatii, iar acest lucru este vizibil. Directia modelului de la Mioveni este una adaptata mai mult pentru oras, iar suspensia isi face din plin treaba in mediul urban.
Am simtit aceste virtuti pe propria piele, intr-un oras plin de gropi si cu un trafic greu. La capitolul stabilitate, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Sistemul de control al stabilitatii il trage usor de maneca pe Logan atunci cand are un comportament subviratoriu.
Vizibilitate
Ca si prima generatie, Dacia Logan 2 impresioneaza placut la capitolul vizibilitate. Luneta generoasa si oglinzile laterale bine dimensionate sunt punctele forte ale noului Logan, iar pachetul de senzori de parcare te pot scoate din necaz atunci cand spatiul este inghesuit.
Design
La capitolul design, noua Dacia Logan pluseaza mult. Daca look-ul imbatranit al primei generatii nu s-a bucurat de prea multe aprecieri, design-ul noului Logan a fost laudat de multi. Partea frontala este una extrem de atractiva, profilul ramane aproape neschimbat, in timp ce in zona posterioara totul are un aer nou.
Interior
Interiorul noului Dacia Logan a suferit o serie de transformari pozitive. De cum le atingi, plasticele parca iti soptesc ca sunt ceva mai bune comparativ cu vechea generatie, iar sistemul de navigatie MediaNav tipa din toti plamanii sa-l studiezi putin. Sistemul multimedia Plug&Play vine cu conectivitate USB si Bluetooth, un conector auxiliar si comenzi pe volan.
In plus, modelul de la Mioveni vine si cu sistemul Cruise Control care ofera si functia de limitator de viteza. Acesta poate fi controlat cu ajutorul unui buton pozitionat pe consola centrala, iar ajustarea lui se face prin intermediul comenzilor de pe volan.
Pret
NEWSLETTER Esti pasionat de tot ce misca in lumea auto? autobook.ro iti pune zilnic la dispozitie toate noutatile care conteaza. Cand vine vorba de pret, Dacia Logan nu are concurent. Desi, noua generatie vine cu un pret mai mare, acesta este justificat prin modificarile si elementele oferite in versiunea standard. Astfel, pentru 6.690 de euro vei primi patru airbag-uri, servodirectie electro-hidraulica, ESP si TCS.
Dacia a prezentat in cadrul Salonului Auto de la Geneva noul Duster echipat cu motorul de 1.2 TCe de 125 CP Euro 6. Incepand de astazi, acesta poate fi cuplat la o transmisie integrala si mai mult decat atat, dispune de un sistem start - stop ...
» Citeste mai departeAudi a prezentat astazi noua generatie a lui R8. Supercarul german vine cu un look nou, cu o structura imbunatatita si doar cu un singur motor sub capota. La nivel exterior, Audi R8 se remarca prin blocurile optice, prin ...
Cele mai importante poze din luna Martie 2018