Weekend-ul trecut ne-am putut distra la volanul celei de-a patra generatii a lui Renault Clio. Modelul producatorului francez a fost puternic inspirat de conceptul futurist DeZir si reprezinta prima creatie Renault dezvoltata sub atenta indrumare a lui Laurens van den Acker.
Concesionarul Renault, Comercial Auto Buzau, ne-a pus la dispozitie versiunea echipata cu unitatea Energy TCe 90 in varianta de top, Dynamique.
Desi conditiile meteo nu erau dintre cele mai bune, privirea aruncata catre noul Clio mi-a inseninat ziua. Aveam sa fac cunostinta cu o masina complet noua, mult diferita fata de vechea generatie.M-am apropiat usor de Clio IV, iar in acel moment mi-au venit in minte cuvintele "Pasiunea avea deja o culoare, acum are si o forma".
Apas usor pe telecomanda, usile se deblocheaza, insa nu intru. Mai raman putin sa o privesc pentru ca faceam cunostinta cu o roscata superba. De cum deschizi portiera si te asezi in scaun, ai impresia ca esti la tine acasa. Totul este pus acolo unde trebuie: volanul, schimbatorul, comenzile. Francezii au lucrat mult la capitolul ergonomie, iar acest lucru il sesizezi de la bun inceput.
Motor
Dupa ce m-am asezat confortabil in scaun si am mai aruncat cateva priviri curioase pe langa mine, am pornit motorul. Faceam cunostinta cu ceva nou. O unitate turbo cu trei cilindri de 0.9 litri care venea la pachet cu un sunet foarte placut.
Pornesc usor, sa nu cumva sa-i tulbur ziua "roscatei" si imediat ce trec de 3.500 de rotatii aud scancetul motorul. Desi are doar trei cilindri, acesta se dovedeste a fi foarte vioi si dezinvolt atunci cand vine vorba de un oras plin de "umbrele" pe patru roti. Cei 90 de cai sunt resimtiti foarte sus, la 5.000 rpm, iar cuplul de 135 Nm isi face simtita prezenta inca de la 2.500 rpm, o valoare buna tinand cont ca vorbim despre un "benzinar".
Dupa cativa kilometri parcursi intr-un mod alert, imi amintesc ca langa levierul schimbatorului de viteze zarisem un buton pe care scria cu litere de-o schioapa "ECO". Il apas si ma astept ca raspunsul pedalei de acceleratie sa fie intarziat, insa nu sesizez nicio schimbare. Asa cum afirma producatorul francez, modul ECO te ajuta sa obtii un consum mai redus cu 10 procente, iar din punct de vedere dinamic totul ramane la fel.
In mod surprinzator, habitaclul noului Renault Clio IV este foarte bine antifonat, iar zgomotul motorului il auzi doar la turatii inalte.
Frumuseatea noului model francez este completata de o transmisie manuala cu cinci rapoarte suficient de placuta, insa consider ca la viteze de autostrada ar fi mai avut nevoie si de treapta a sasea, doar de dragul consumului de carburant.
Consum
Dupa mai bine de 40 de kilometri rulati in mod mixt si intr-un ritm destul de alert, computerul de bord al lui Clio IV ne-a aratat un consum de 6.2 litri/100 kilometri. Ce-i drept ca n-am prea menajat micutul motor si nici n-am facut excese in modul ECO.
Daca ar fi sa ne luam dupa cifrele oferite de producator, cea de-a patra generatie a hatchback-ului francez consuma in regim mixt 4.5 l/100 km. In oras, scapi doar cu 5.6 litri la 100 de kilometri, in timp ce in regim extraurban, motorul TCe 90 nu e foarte gurmand si iti scoate din portofel banii doar pentru 3.9 litri de benzina la fiecare suta de kilometri parcursa.
In acelasi segment, noul Clio IV are doi concurenti de elita: Ford Fiesta si Volkswagen Polo. Daca in versiunea echipata cu motor de 1.0 litri si 80 CP, modelul american reuseste sa consume mai putin decat hatchback-ul francez, neamtul din Wolfsburg aflat in compania motorului de 1.2 litri TSI de 100 CP este mai gurmand decat Clio.
Performante
La acest capitol, micutul motor oferit de Renault si-a aratat putin limitele. Cei 90 de cai putere te pot duce de la 0 la 100 km/h in 12.2 secunde, in timp ce viteza maxima nu depaseste 182 km/h. Daca ne uitam putin peste celelate motorizari oferite de francezi, observam cum am fost purtati pe sosea de cea mai rapida versiune, ceea ce inseamna ca lucrurile se vor misca mai lent daca alegi alta unitate disponibila.
Tinuta de drum
Noua generatie a lui Renault Clio imbina confortul cu sportivitatea. In oras, directia este una moale, iar suspensiile blande te poarta lin peste orice denivelare sau groapa aparuta in asfalt. La viteze mari, directia se intareste, feedback-ul oferit este unul bun, insa suspensia devine usor prea jucausa, dar cu siguranta te poti obisnui cu asta.
Vizibilitate
Noul Clio IV este o masina inchegata, insa usor prea inghesuita. Look-ul sportiv si agresiv al acestuia are de platit tribut si vine cu o serie de probleme la capitolul vizibilitate. Daca oglinzile laterale sunt suficient de mari pentru a putea urmari usor ce se intampla in jurul tau, retrovizoarea centrala pare subdimensionata. Luneta este prea mica, iar in cazul in care transporti si pasageri mai inalti, vei putea uita ca poti sa urmaresti traficul si cu ajutorul oglinzii centrale.
Design
Asa cum afirmam si la inceput, noua generatie a lui Renault Clio vine cu un look mult diferit. Condeiul lui Laurens van den Acker a facut o treaba excelenta, iar acest lucru se poate vedea in fiecare detaliu al noului hatchback.
Noul Clio impresioneaza prin look-ul sportiv care inspira tinerete, din orice unghi l-ai privi. Calandrul este dominat de sigla producatorului francez, iar luminile pentru mersul pe timp de zi au fost reinterpretate sub forma unei baghete cu LED-uri. Insertiile cromate de la nivelul grilei, a pragurilor si a portbagajului ofera un aspect premium, iar deflectorul de aer spate completeaza look-ul sportiv.
Interior
Cea de-a patra generatie a lui Renault Clio ne-a intampinat cu multe lucruri noi la interior. Versiunea de care am beneficiat weekend-ul trecut a venit cu plansa de bord si cu tapiteria cu insertii in culoarea caroseriei, un detaliu care va fi apreciat foarte mult, mai ales de publicul tanar. Textura plasticelor este una placuta la atingere, iar multiplele moduri de personalizare cu siguranta vor prinde.
La inceput am povestit foarte putin despre ergonomia noului Clio. Revin acum si va spun ca pozitia la volan este una mult mai buna, comparativ cu versiunea precedenta, iar cotiera pozitionata pe portiera te ajuta din plin atunci cand vrei sa iti relaxezi mana. Un lucru care m-a impresionat placut a fost noul mod de reglare a climatizarii si pozitionarea comenzilor.
Sistemul MediaNav ne-a tinut de urat pe tot parcursul testului. Acesta comunica cu tine prin intermediul unui ecran tactil, iar navigatia este proiectata pe acelasi display. Sistemul audio prevazut cu tehnologia BassReflex ofera un sunet placut, iar comenzile de pe volan sunt mult mai delicate la atingere.
Un alt lucru interesant consta in grila sub forma de fagure inserata in interiorul aeratoarelor, iar plasticul lucios de pe volan inspira multa sportivitate.
Desi vorbim despre un hatchback, pasagerii din spate vor avea suficient loc pentru genunchi, in timp ce persoanele mai inalte vor avea ceva probleme in ceea ce priveste spatiul pentru cap. Portbagajul lui Clio IV ofera un spatiu de incarcare de 300 de litri, suficient pentru o excursie alaturi de prieteni, timp de 2-3 zile.
Pret
Pretul de pornire pentru noua generatie a lui Clio este de 10.200 de euro cu tot cu TVA. Pentru aceasta suma primesti un hatchback in versiunea Authentique echipat cu motorul de 1.2 litri benzina si 75 CP. Pretul versiunii testate de noi este de 13.900 de euro cu tot cu TVA.
NEWSLETTER Esti pasionat de tot ce misca in lumea auto? autobook.ro iti pune zilnic la dispozitie toate noutatile care conteaza. Daca privim putin spre concurenta, noul Clio este cel mai accesibil hatchback din segmentul sau. Pentru 11.900 de euro te poti alege cu un Ford Fiesta 1.25 litri benzina 60 CP, iar pentru 11.613 euro vei achizitiona un Volkswagen Polo in versiunea 1.2 litri benzina 60 CP.
In cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, Dacia a prezentat noua cutie automatizata Easy-R. Aceasta a ajuns acum pe piata si poate fi comandata pe diverse modele ...
» Citeste mai departeBMW a prezentat noul X5 xDrive40e. Asa dupa cum o sugereaza si numele, vorbim despre un model hibrid care preia o serie de tehnologiile folosite de sub-brandul i al nemtilor ...
Cele mai importante poze din luna Decembrie 2019