Edwin Keleti, un pilot clujean care activeaza de foarte mult timp in aceasta breasla, a fost de acord sa ne raspunda la o serie de intrebari.
Pentru aceia dintre dumneavoastra care nu sunteti familiarizati cu numele, ar trebui sa stiti ca am reusit sa stam de vorba cu un om talentat din mai multe puncte de vedere.
In motorsport, inginerul Keleti, in varsta de 43 de ani s-a afirmat inca din 1990, cand a debutat in cadrul unei competitii locale la volanul unui Renault 18 break (masina familiei, asa cum povesteste el pe site-ul de prezentare). Debutul in lumea mare a avut loc doi ani mai tarziu, cand Edwin participa in calitate de copilot la raliul Avaram Iancu intr-un Renault 5 Alpine Turbo.
De atunci si pana astazi, pilotul clujean a inregistrat o serie de succese importante, insa lipsa sponsorilor din sporturile cu motor de la noi din tara a facut ca acest traseu sa fie unul anevoios. In anul 2007, Edwin Keleti a avut parte de o schimbare majora. In viata acestuia a aparut Victor Ponta, iar cu ocazia raliului Sibiului din acelasi an, Premierul Romaniei a ocupat scaunul din dreapta. Au fost patru ani buni pentru echipajul cu numarul #99, totul fiind incoronat de participarea in cadrul etapei din Catalunia din WRC.
Pentru cine nu stie, Edwin este si un bun jurnalist. A debutat mai intai in radio, in 1994, iar mai apoi in 2003 a condus proiectul de lansare al revistei ProMotor. Au fost niste ani buni, iar in 2007 Edwin Keleti ajunge la trustul Realitatea-Catavencu, urmand ca in 2010, clujeanul sa mearga alaturi de corabia Autovit.ro.
Edwin Keleti este si defensive driving trainer. Asa cum deja ati intuit, la baza acestei ocupatii a stat experienta din spatele motorsportului, dar si cea de jurnalist auto. Pe scurt, daca sunteti cu adevarat preocupati de siguranta deplasarii rutiere, nu ezitati sa luati o serie de cursuri de la pilotul, jurnalistul si trainerul clujean.
ab: Poti sa ne povestesti putin despre prima ta experienta in spatele volanului?
EK: Prima data am stat in poalele regretatului pilot Laurentiu Moldovan si am "tras" de volan la varsta de 8 ani. Insa prima adevarata experienta la volan, cu full control, am trait-o la 14 ani cand am condus masina de curse a maestrului meu, pilotul Mihai Muresan.
Chiar si acum imi aduc aminte cum mi-au tremurat genunchii si palmele la auzul propunerii. Era o masina Dacia 1300 de grupa C, cea-mai-cea bestie de curse a vremii (1984) si nu era tocmai usor de condus. Insa se pare ca m-am descurcat onorabil!
ab: In lumea raliului sunt multi care fac cariera din postura de copilot. Ce te-a determinat sa parasesti scaunul din dreapta si sa treci la comanda masinii?
EK: Eu nu am stat pe scaunul din dreapta decat o singura data, la prima mea participare in CNR in 1992. Dintotdeauna mi-am dorit sa fiu pilot si consider ca cel mai important lucru este ca fiecare sa-si cunoasca competentele si dorintele astfel incat sa avem piloti profesionisti si copiloti asemenea! Doar astfel se poate face performanta, pentru ca e vorba de doua specializari foarte diferite care cer si o baza umana diferita!
ab: Ca orice pilot ai avut parte si de accidente. Cum te simti atunci cand revii la volan dupa ce ai trecut printr-un astfel de eveniment nefericit?
EK: Niciodata nu este placuta faza post-accident insa recuperarea depinde atat de psihicul pilotului cat si de gravitatea accidentului.
ab: Ce ne poti spune despre participarea in WRC? Cum arata lucrurile la cel mai inalt nivel din domeniul tau?
EK: Am avut sansa sa particip la doua etape de WRC, in 2009 si 2010. In primul rand este un vis devenit realitate. In al doilea rand este o onoare sa alergi alaturi de cei mai buni piloti din lume. In al treilea rand a fost o bucurie extraordinara sa atingem rezultate atat de bune. Si acum ma uit in urma cu mandrie dar si in fata cu speranta unor noi participari internationale.
ab: De ce ar avea nevoie Romania pentru a putea gazdui o etapa din circuitul WRC?
EK: Etapele de WRC nu se acorda nici pe ochi frumosi nici pe pile nici pe frumusetea probelor speciale. Este nevoie de mult interes economic - de exemplu ca tara respectiva sa fie o piata importanta de desfacere pentru constructorii implicati in WRC, sau sa existe un interes MAJOR pentru respectivul sport si de traditie pentru a avea alocata o pozitie in calendar.
ab: Ai vreo masina de care te-ai atasat foarte mult?
EK: Dintre masinile de strada cel mai mult m-am atasat de un Porsche 911, iar dintre cele de curse trebuie sa recunosc ca scurta si nabadaioasa poveste de dragoste cu Focus-ul WRC ex-Carlos Sainz a lasat amintiri de neuitat!
ab: Care crezi ca este motivul principal pentru care pilotii romani nu reusesc sa concureze etapa de etapa in WRC sau IRC?
EK: Este evidenta lipsa fondurilor, datorata in principal faptului ca partenerii echipajelor ce concureaza in campionate nationale au interese economice legate de teritoriul tarii respective.
ab: Poti sa ne spui pe scurt cum au fost anii petrecuti in sanul familiei ProMotor?
EK: Din punct de vedere profesional au fost cei mai savurosi ani! Pentru un impatimit iubitor de masini au fost anii in care am realizat lucruri pe care nu credeam ca le voi realiza vreodata! A fost o perioada extraordinara!
ab: Ce parere ai acum despre directia "senzationala" pe care o urmeaza presa online, dar si despre renuntarea la print-uri?
EK: Directia in care merge mare parte a presei - nu doar cea online- este total gresita! Goana dupa audienta duce, in multe cazuri, la pervertirea abordarii jurnalistice, la tratarea improprie a informatiei, la mintirea audientei cu titluri bombastice care apoi nu se regasesc in cadrul articolului.
Faptul ca print-ul pierde teren in fata mijloacelor mass-media moderne mi se pare absolut natural, la fel cum mi se pare sigur ca unele titluri nu or sa dispara prea curand din zona print. In schimb trebuie sa recunosc ca media virtuala este foarte excitanta prin prisma vitezei de reactie si a posibilitatii extrem de exacte de a cuantifica eventualul succes sau insucces al postarilor.
ab: In ultimii ani, la noi in tara cursurile de defensive driving au inceput sa devina populare. Crezi ca este doar un trend sau lumea chiar constientizeaza de pericolele de pe sosele?
EK: Este un fenomen pe care il cunosc foarte bine, mai ales ca predau aceste cursuri inca din 2005. Eu cred ca este un mix al celor enuntate de tine, mai ales ca cele mai multe companii care apeleaza la serviciile noastre sunt companii multinationale cu o cultura organizationala mai dezvoltata decat companiile autohtone.
ab: Care a fost cea mai importanta realizare a ta de pana acum?
EK: Consider ca sunt un om care a stiut sa-si pastreze coloana vertebrala in orice ipostaza si asta este cel mai important pentru mine. Restul sunt bucurii volatile ale vietii.
ab: Acum, ca suntem la inceput de an, poti sa ne dezvalui o serie din proiectele tale pentru 2013?
NEWSLETTER Esti pasionat de tot ce misca in lumea auto? autobook.ro iti pune zilnic la dispozitie toate noutatile care conteaza. EK: In anul acesta voi reveni in presa auto online, pentru ca imi lipseste sa scriu si ma voi concentra foarte puternic pe activitatea din CNR. Vreau sa mai alerg 3-4 sezoane la TOP si asta imi va ocupa mare parte din timp, in timp ce pe plan personal mi-as dori sa-mi intemeiez o familie.
In cadrul Salonului Auto de la Frankfurt, Dacia a prezentat noua cutie automatizata Easy-R. Aceasta a ajuns acum pe piata si poate fi comandata pe diverse modele ...
» Citeste mai departeBMW a prezentat noul X5 xDrive40e. Asa dupa cum o sugereaza si numele, vorbim despre un model hibrid care preia o serie de tehnologiile folosite de sub-brandul i al nemtilor ...
Cele mai importante poze din luna Decembrie 2019