Romania filatelista - astazi a intrat in vigoare Timbrul de Mediu

Sectiuni Relevante

Romania filatelista - astazi a intrat in vigoare Timbrul de Mediu

Incepand de astazi a intrat in vigoare noua taxa auto, cunoscuta si sub denumirea de Timbrul de mediu. Spre deosebire de vechiul bir pe care cumparatorii trebuiau sa il plateasca, timbrul de mediu va lua in calcul emisiile de CO2 in proportie de 100%. Ca si pana acum, elementele care vor contribui la calcularea timbrului de mediu vor fi norma de poluare, vechimea autoturismului si cilindreea motorului.

Noua taxa de timbru de mediu se va aplica atat automobilelor deja inmatriculate la noi in tara, cat si vehiculelor de import. Singurele autovehicule scutite de plata noii taxe vor fi cele pentru care deja s-a achitat taxa de poluare intre 01.01.2007 si 14.03.2013, fara ca aceasta sa fie recuperata.

In plus, vehiculele donate organizatiilor non-profit, cele adaptate persoanelor cu dizabilitati, automobilele electrice, hibride si altele vor fi scutite de plata acestei noi taxe. "Sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autoturismele şi autovehiculele aparţinând misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, autoturismele persoanelor cu dizabilităţi, autovehiculele Forţelor Armate, Forţelor de Securitate, de Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră, Ambulanţe, autovehiculele istorice, autovehiculele hibride şi electrice, autovehiculele intrate potrivit legii în autoritatea privată a statului acordatre cu titlu gratuit, autovehiculelor destinate competiţiilor sportive şi autovehiculele dobândite prin moştenire la doi ani de la data deschiderii succesiunii", a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului.

Noua formula de calcul a taxei auto va afecta cel mai mult autovehiculele cu motoare Euro 4 si Euro 3. Daca in cazul unitatilor Euro 5, noul timbru de mediu va avea o valoare apropiata cu taxa din 2012, pentru masinile dotate cu motoare Euro 3 si Euro 4, taxa va creste considerabil.

Cei mai norocosi vor fi posesorii masinilor cu motoare Euro 2, Euro 1 si Non-Euro, taxa pentru aceste autovehicule diminuandu-se cu pana la 90%. Aceasta scadere se datoreaza aplicarii unor coeficienti de devalorizare.

NEWSLETTER Esti pasionat de tot ce misca in lumea auto? autobook.ro iti pune zilnic la dispozitie toate noutatile care conteaza. In cadrul site-ului nostru puteti gasi noul calculator pentru timbrul de mediu. Pentru a va calcula noua taxa auto puteti accesa link-ul urmator:

Calculator Timbru de Mediu 2013

| de

mai multe pe autobook.ro

Autentificare
Daca aveti deja un cont de utilizator pe autobook.ro, va rugam sa introduceti informatiile de autentificare.
email:
parola:
 
Ai uitat parola?