Test cu Datsun Laurel C31 1981 - incursiune in trecut

Test cu Datsun Laurel C31 1981 - incursiune in trecut

Pe 15 iulie, Nissan va renaste brand-ul Datsun, o marca plina de istorie in Japonia, motiv pentru care am hotarat sa realizez un altfel de drive test cu una dintre creatiile niponilor.

Am avut ocazia sa ma aflu pentru cateva ore la volanul unuia dintre modelele cu care Datsun facea furori in anii '80. Vorbim despre Laurel C31, generatia a patra a sedanului de lux lansat pentru prima data in 1968.

Asa cum Nissan a confirmat, exemplarul cu care am rememorat o parte din istoria auto nipona, a fost fabricat in 1981, iar in scurt timp va putea fi inregistrat drept vehicul istoric. Gama C31 a iesit de pe linia de asamblare in 1984, cu doi ani inainte ca Datsun sa treaca pe lista companiilor ramase doar in cartile de istorie.

Desi titlul vorbeste despre un drive-test, cu siguranta nu va voi povesti prea multe despre cati cai putere mai produce motorul exemplarului pe care l-am condus sau cat timp ii trebuie pentru a atinge suta. Atunci cand am urcat la volanul lui Laurel C31, un sentiment ciudat m-a incercat. A fost pentru prima data cand ma urcam intr-o masina mai in varsta ca mine si incercam sa o tratez cu cat mai mult respect.

2013 Drive Test Datsun Laurel C31 1981

Alexandru Georgescu, tanarul proprietar in varsta de 25 de ani, a avut suficienta grija de masina sa, motiv pentru care, in momentul in care am invartit cheia, sunetul unui motor diesel cu sase cilindri in linie de 2.8 litri a confirmat clar ca el imi va face o incursiune in istoria brand-ului defunct. Cu o voce blajina si-a asezat cei sase cilindri intr-o singura tonalitate ce ma invita sa pornesc imediat la drum. Am avut la dispozitie mai bine de 300 de kilometri, adica pana in cetatea de sub Tampa, sa testez ultima farama din istoria Datsun.

Am plecat imediat ce proprietarul a confirmat ca nu am de ce sa imi fac griji si ca ma voi intoarce acasa fara nicio problema. Asa cum afirmam si mai sus, nu voi vorbi despre performante, ci despre ce inseamna sa conduci un astfel de model. Datsun Laurel C31 m-a intampinat cu un set de scaune extrem de confortabile. Desi vorbim despre o masina fabricata in anii '80, acestea vin cu un suport lombar excelent pe care ti l-ai dori sa-l gasesti pe multe dintre modelele de astazi.

Am ramas placut impresionat de faptul ca toate cele patru geamuri dispun de actionare electrica, iar inchiderea centralizata functiona perfect. In primele momente la volanul lui Laurel C31 am fost putin timorat.

2013 Drive Test Datsun Laurel C31 1981

Motorul care functiona perfect m-a facut sa-mi dau seama de ce inseamna masinile produse in Japonia. Cutia de viteze era si ea asezata pe pozitie si desi are 32 de ani de cand isi face treaba, pot spune ca functiona foarte bine. Aceste aprecieri ar trebui aduse proprietarului care a inceput sa ne povesteasca despre drumurile pe care l-a purtat companionul sau.

Daca pe ruta Bucuresti - Cluj, Datsun Laurel poate fi intalnit o data la doua - trei saptamani, trebuie sa stiti ca acesta paraseste tara in fiecare an si merge catre Vest, unde orase precum Viena sau Budapesta il saluta calduros.

Dar sa revenim acum la experienta noastra alaturi de Laurel C31. Am ales sa mergem catre cetatea Brasovului pe drumul Siriului. Aceia dintre voi care ati mers catre Brasov pe aceasta ruta sigur cunosteti dificultatea drumului, mai ales in zona barajului de la Siriu, acolo unde drumul taie muntii pentru a cobori in depresiunea de sub Tampa.

Tractiunea spate cu care este dotat Laurel C31 m-a facut sa ma simt foarte bine pe drumurile virajate si sinuoase din Muntii Buzaului. Tinuta de drum este una remarcabila pentru un automobil vechi de 32 de ani. La indemnul proprietarului am abordat o serie de viraje ceva mai vioi, iar masina ne-a aratat, ca desi este o batrana doamna, poate sa te surprinda. La capitolul confort, pot spune ca m-am simtit ca intr-un sedan de lux. Suspensiile moi ce parca absorbeau gropile de pe drumurile patriei m-au facut sa uit de cei 150 de kilometri pe care i-am avut de parcurs, iar in momentul in care am coborat sa fac un scurt popas, ma simteam odihnit.

2013 Drive Test Datsun Laurel C31 1981

Privelistea din Muntii Buzaului, masina veche de 32 de ani si intreaga atmosfera m-au facut sa ma simt asemeni unui burghez al anilor '80. Cei 83 de cai putere au fost suficienti pentru drumul muntos pe care am ales sa-l parcurg. Din pacate, Brasovul ne-a intampinat cu o vreme ploioasa, motiv pentru care nu am reusit sa facem fotografii.

La intoarcere, am discutat mai multe cu proprietarul care mi-a spus cat de greu este sa intretii un astfel de model in Romania. Daca impozitul si asigurarea pe an nu ar fi atat de mari, atunci modelul s-ar fi aflat intr-o stare mult mai buna. Cand am inceput sa vorbim despre o viitoare reconditionare, proprietarul ne-a spus ca imediat ce va reusi sa-si ateste companionul ca model istoric, va incepe si procesul de restaurare.

NEWSLETTER Esti pasionat de tot ce misca in lumea auto? autobook.ro iti pune zilnic la dispozitie toate noutatile care conteaza. Ajunsi acasa, ne-am luat ramas bun de la Datsun Laurel C31 cu promisiunea ca vom reveni atunci cand va fi complet restaurat. Cat despre experienta noastra ar mai fi multe de spus. Personal, recomand tuturor celor care au ocazia sa mearga cu automobile vechi sa o faca pentru ca doar asa poti observa pana unde a evoluat tehnologia.

| de

mai multe pe autobook.ro

Autentificare
Daca aveti deja un cont de utilizator pe autobook.ro, va rugam sa introduceti informatiile de autentificare.
email:
parola:
 
Ai uitat parola?